ACM tikt gemeenten op de vingers over afspraken prijzen en beschikbaarheid bedrijventerreinen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een aantal gemeenten aangesproken op prijs- en marktverdelingsafspraken bij de uitgifte van grond op bedrijventerreinen. De gemeenten spraken over een gezamenlijke berekeningsmethodiek voor de tarieven voor grond, wisselden informatie uit over ondernemingen die geïnteresseerd waren in de aankoop van grond op een bedrijventerrein in een van de gemeenten en spraken af om geen onderhandelingen met hen te voeren en ook geen korting te geven. Volgens de ACM zijn dergelijke afspraken schadelijk voor de concurrentie omdat ze de grondprijzen opdrijven en ondernemers belemmeren in hun (vrije) keuze om zich ergens te vestigen. 

Gemeenten zijn, net zoals bijvoorbeeld makelaars en projectontwikkelaars, een speler op de markt wanneer het gaat over de aan- en verkoop van grond. Gemeenten zijn dan ook gebonden aan de Mededingingwet en mogen onderling geen prijs- of marktverdelingsafspraken maken. Overigens heeft de ACM in dit geval geen sancties opgelegd omdat het zou gaan over afspraken uit het verleden. Wel waarschuwt de ACM de gemeenten om goed op te letten bij de uitgifte van grond op bedrijventerreinen en woningbouwlocaties. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met  mr. P.J.M. van Limpt.  

Gerelateerde artikelen

Door Categorieën: Overheid, Samenwerking & ContractenDatum: 28 januari 20191 minuten leestijd

Deel dit bericht