Rijkswaterstaat komt markt tegemoet bij gww-aanbestedingen

Rijkswaterstaat voert een aantal belangrijke wijzigingen door in het selectiebeleid bij niet-openbare aanbestedingsprocedures in de gww-sector. Dit blijkt uit een nieuwsbericht van 31 januari 2019. Volgens Cobouw past Rijkswaterstaat haar aanbestedingsbeleid aan om het inschrijvers makkelijker te maken om selectief in te schrijven. Met deze nieuwe koers neemt Rijkswaterstaat direct ook enkele aanbevelingen over uit het traject Beter Aanbesteden (Min. EZ&K). 

Onderwerpen die Rijkswaterstaat geleidelijk zal aanpassen in haar aanbestedingsbeleid zijn onder andere de ontwerpvergoeding, de concurrentiegerichte dialoog light en het afschaffen van de prestatiemeting in de selectiefase. Deze laatste stap betekent dat Rijkswaterstaat voor werken boven de Europese aanbestedingsdrempels niet meer zal ranken en loten op basis van prestatiemetingen (past performance). Voor werken onder de drempel wordt deze systematiek wel gehandhaafd, waarbij het maximum aantal inschrijvers zal worden beperkt tot zes partijen.  

Opvallend is dat Rijkswaterstaat voor reguliere gww-projecten boven de drempel (tot 65 miljoen euro) gebruik zal maken van de zogenaamde “dialoog light”. Dit is een afgeslankte vorm van de concurrentiegerichte dialoog waarbij gegadigden een project-specifiek onderdeel zullen uitwerken. Het doel is om daarmee het aantal inschrijvers te trechteren tot vier. 

Voor meer informatie over de concurrentiegerichte dialoog (light) kunt u contact opnemen met mr. Peter van Limpt

Gerelateerde artikelen

Door Categorieën: AlgemeenDatum: 5 februari 20191 minuten leestijd

Deel dit bericht