Aanbestedingsrecht
Een advocaat aanbestedingsrecht is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met Europees en nationaal aanbesteden. Het (Europese) aanbestedingsrecht is complex en dynamisch en vergt specifieke kennis van wetgeving (o.a. Aanbestedingswet 2012, Gids Proportionaliteit) en jurisprudentie. De specialisten van Born Legal zijn thuis in het Europees en nationaal aanbestedingsrecht en leveren juridisch hoogstaande en tegelijkertijd snelle en praktische adviezen.
Wat is aanbesteden en wie zijn daartoe verplicht?
Overheidsopdrachten waarvan de waarde boven een bepaalde drempelwaarde ligt moeten nationaal of zelfs Europees worden aanbesteed. Dat betekent dat de opdracht (algemeen) bekend wordt gemaakt, bijvoorbeeld door het uitnodigen van een groep ondernemers om in te schrijven (meervoudig onderhands) of publicatie van de opdracht op TenderNed (nationale of Europese aanbestedingsprocedure). Veelal wordt daarbij gebruik gemaakt van de aanbestedingsstukken zoals een inschrijvings- of aanbestedingsleidraad waarin de aanbestedingsprocedure wordt beschreven. Het doel van een aanbesteding is het selecteren van de beste inschrijving, ook wel de economisch meest voordelige inschrijving genoemd. Aanbestedende diensten moeten zich daarbij houden aan de Aanbestedingswet 2012 en de aanbestedingsrechtelijke beginselen van non-discriminatie, gelijke behandeling, transparantie en proportionaliteit.
De verplichting om aan te besteden geldt voor alle aanbestedende diensten, waaronder (i) de rijksoverheid (veelal ministeriële diensten), (ii) gemeenten, provincies en waterschappen, (iii) publiekrechtelijke instellingen zoals universiteiten, scholen en academische ziekenhuizen en (iv) speciale-sectorbedrijven actief in de sectoren water- en energievoorziening, vervoer en postdiensten.
Ook private partijen kunnen een aanbestedingsprocedure organiseren, maar zijn daartoe niet wettelijk verplicht. Wanneer zij dit doen, dan zijn zij onder omstandigheden wel te houden aan de aanbestedingsrechtelijke beginselen.
Vroegtijdig advies bevordert een snelle oplossing
Onze advocaten aanbestedingsrecht streven zo veel mogelijk naar een snelle en praktische oplossing, liefst zonder tussenkomst van de (kortgeding)rechter. We adviseren ondernemers en aanbestedende diensten dan ook om bij twijfel in een zo vroeg mogelijk stadium contact met ons te zoeken.
Het aanbestedingsrecht verlangt een proactieve houding van zowel inschrijvers als aanbestedende diensten. Daarnaast is er veelal sprake van een relatief korte bezwaartermijn, ook wel Alcateltermijn genoemd, na verloop waarvan een inschrijver het recht verliest om bezwaar te maken tegen een gunningsbeslissing. Voor aanbestedende diensten is het ook erg lastig, zo niet onmogelijk, om fouten in een aanbestedingsprocedure achteraf te herstellen zonder dat er een nieuwe aanbestedingsprocedure moet worden georganiseerd.
Als vuistregel geldt dat des te eerder een probleem wordt gesignaleerd, des te sneller (en goedkoper) een oplossing kan worden bereikt. Wordt er echter geen oplossing bereikt, dan staan wij u graag bij in bijvoorbeeld een kort geding bij de burgelijke rechter of een klachtenprocedure bij de Commissie van Aanbestedingsexperts. Kortom, in elk stadium van de aanbestedingsprocedure denkt onze advocaat aanbestedingsrecht graag met u mee.
Waar kan een advocaat aanbestedingsrecht u bij helpen?
Wij helpen u graag met uw aanbestedingsrechtelijke vraagstukken. U kunt bij ons terecht met al uw vragen, bijvoorbeeld:
Verder kunnen ondernemers en aanbestedende diensten bij ons terecht voor:
- het opstellen en beoordelen van (vragen ten behoeve van) de nota van inlichtingen;
- het opstellen en beoordelen van inschrijvingen;
- het opstellen en beoordelen van aanbestedingsdocumenten;
- het opstellen en beoordelen van selectiecriteria, gunningscriteria en uitsluitingsgronden;
- het opstellen en beoordelen van een gunningsbeslissing (of intrekkingsbeslissing);
- geschillen over de uitvoering van de overeenkomst die is aanbesteed.
Lees meer over aanbestedingsrecht
Drempelbedragen Europees Aanbesteden 2024-2025
De Europese Commissie heeft onlangs de nieuwe drempelbedragen voor 2024 en 2024 vastgesteld. Aanbestedende diensten zijn verplicht om overheidsopdrachten vanaf het vastgestelde drempelbedrag aan te besteden via een Europese [...]
Drempelbedragen voor Europees aanbesteden in 2022-2023
De Europese Commissie heeft onlangs de nieuwe drempelbedragen voor 2022 en 2023 bekend gemaakt. Aanbestedende diensten zijn verplicht om overheidsopdrachten boven een bepaald drempelbedrag Europees aan te besteden. Deze [...]
Gebreken in de inschrijving en (de verplichting tot) het bieden van een herstelmogelijkheid
Voor het tijdschrift Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN) schreef Peter van Limpt de onderstaande signalering bij een uitspraak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland 10 februari 2021, nr. C/16/513557 / KG [...]